torsdag 27 augusti 2015

Grillspett med Örtpotatis

Grillspett
Köttfärs
ev. ägg
Spicemaster Tacokrydda efter tycke 
Salt
Blanda ihop och forma till på spetten.

ÖrtPotatis
Skär potatis i kuber ca 1x1cm
Smör
Dill
Salt
Vitpeppar
Lägg i Aluminium knytte och sedan direkt på elden.


På kortare tur har vi tagit med oss nerkyld köttfärs som vi kryddar ordentligt med favoritkrydda.
I detta fallet var det Ekologisk Tacokrydda från spicemaster som kryddkaret fylldes med tillsammans med salt och peppar.  De grillas på nerblötta spett eller på galler över öppen eld men kom ihåg att pressa färsen hårt (eller lägg i ett ägg om du har möjlighet) för att de inte ska trilla isär. Inte mycket svårare än att grilla korv.

Himmelsk efterrätt! Vad kan vara bättre?

måndag 24 augusti 2015

Semester

Semester, visst är det härligt!
Vi tog en tur med husvagnen.  genom Danmark,Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Luxemburg, Tyskland, Danmark och hem igen.  Totalt blev det 430 mil. Normandie var huvudmålet där vi stannade en vecka men Champagne och Moseldalen var inte så dåligt det heller. Under vår resa så har vi testat lite grejer från Wildo. Tallrikarna både djupa och grunda var jättebra att ha med sig. Förutom att de är lätta och stapelbara tyckte  barnen att det var roligt att ha olika färger på tallrikarna. Även de runda kåsorna användes flitigt av barnen i allt från att dricka saft i till att ha pärlor då man gjorde pärlplattor.... de funkar även bra att dricka kaffe i....

Här avnjuts en Pasta Carbonara i ett 35 gradigt Seeburg.

tisdag 19 maj 2015

Hej igen. För en vecka sedan så åkte jag och tre vänner ner till Bernkastel i Tyskland för tre dagar fyllda av vacker natur samt för att prova några av världens bästa halvtorra viner, nämligen riesling från Mosel och främst då mittelmosel. Riesling kanske en del tänker med viss avsmak, varför åker man till Tyskland på vinresa och inte till Frankrike eller Italien?
Låt mig då förklara att Riesling är mer än Blue Nun och liebfraumilch....
Och just i mellersta delen av Mosel i byarna kring Bernkastel finns några av de främsta lägena och producenterna. Just att Mosel som vindistrikt ligger såpass lång norrut gör att vinerna och främst då de halvtorra blir helt fantastiska med en sötma som balanseras upp av en syrlighet så de inte känns kvalmiga och söta utan bara upplevs som friska och goda. "det är ju som att drick kall honung" som en av oss utbrast under en av provningarna De gör bra torra viner med i Mosel men det gör man minst lika bra på andra ställen i världen.
En halvtorr riesling är också vågar jag påstå det mest allrounda vinet som finns. Det är svårt att hitta en maträtt som inte passar med en halvtorr riesling då den har så mycket smak. Jag har druckit riesling till både kött, fisk, desserter och förrätter. Våga prova!
Ett favoritrecept så här till sommaren är att grilla halverade havskräftor hastigt över stark värme, krydda med lite salt och citron. Inget mer, ingen aioli, vitlöksbröd eller annat tjafs som stör smakerna från havskräftorna, till detta passar en frisk kabinett eller ännu hellre en relativt ung spätlese...
Det fina med att Mosel ligger i Tyskland är att de har lagar och regler som styr hur man får tillverka sitt vin för att det skall få kallas qualitetswein. De har också olika klassifikationer på sina vin där de halvtorra(och uppåt i restsocker) delas in i kabinett, spätlese, auslese, bereenauslese, trockenbereenauslese och eiswein. Detta styrs av sockerhalten i musten och för att få kallas spätlese så måste man upp i en viss sockerhalt.
En bra riesling som finns på systembolaget är Reichsgraf von kesselstadt som har en Goldtröpfchen spätlese. (Goldtröpfchen är ett av de bättre lägerna i mittelmosel) Den har nummer 5801 i sortimentet.

Nog om detta, det känns som jag kan prata hur länge som helst om Rieslingviner.
Jag tog naturligtvis lite bilder som jag delar med mig om nedan. Är det något som vill ha tips om resa till Mosel eller om Rieslig så lämna en kommentar.
Vi kommer även att anordna en rieslingprovning i Sandared på nationaldagen 6/6 med start 15.00. Inga förkunskaper krävs förutom att man gillar gott vin och god mat! Låter det intressant så maila mig på ontifoten@hotmail.com




På provning hos dr H Thanisch

Utsikt från lägenheten i Bernkastel

På väg ner med cykel i Piesproter Goldtröpfchen

Piesport med goldtröpfchenläget i bakgrunden

Vinodlingarna är riktigt branta=bra viner. Här står vi i Ohligsbergsläget

Självklart hade vi vattenflaskor från Wildo med oss samt kåsor till kaffet.

Kaffepaus, Kokekaffe det är gott det!

Utsikt från borgen Landshut i Bernkastel.

lördag 18 april 2015

Supersnabb chiagröt

Chiagröt med hemmagjord yoghurt. Manuckabär, mandlar och valnötter samt gojjibär och kokos som strössel.
Få har nog undgått att missa superfröet chia. Och så användbart det är. Chiafröet sväller och bildar en gelé runt sig då de blötläggs. Vi brukar göra vår frukost-chiagröt på kvällen (en större sats som räcker och håller i tre dagar). Väldigt skönt och tidseffektivt att bara ställa fram och äta på morgonen. Den här chiagröten har vi ofta. Vi äter den tillsammans med frukt, bär, hemmagjord yoghurt eller smoothie. Lite fröer och torkad frukt brukar strösslas på. Här har vi den med vår hemmagjorda yoghurt (kan återkomma till den i ett annat inlägg).

Supersnabb chiagröt
1 dl havreflingor
2 dl vatten/havremjölk/mandelmjölk/kokosmjölk (vi väljer det vi har hemma eller känner oss sugna på)
1-2 msk chiafrön (det går fint att öka på mängden om man önskar)
2-3 msk sesamfrö (det går fint att öka på mängden om man önskar)
1 tsk agavesirap
en nypa vaniljpulver
(gott att blanda i frysta bär direkt i gröten)

Blanda ihop alla ingredienser på kvällen, ställ i kylen och ät på morgonen. Håller i ca 4 dagar. Går självklart att värma också, men det brukar vi inte göra (raw food)

Smaklig morgon, mellanmål eller kväll!
Frida

onsdag 15 april 2015

Pannkakor fritt från socker, vetemjöl och laktos


Alternativa pannkakor
Under helgen brukar vi tycka att det är mysigt med pannkakor till mellanmål eller frukost. Vi undviker gärna socker och vetemjöl i vår kost. Här är två bra recept. Pannkakorna håller ett par dagar i kylen dessutom.

Khanom krok - thailändska pannkakor
1 dl rismjöl (går att använda eller blanda med bovetemjöl)
1 1/2 dl kokosmjölk
1 1/2 del vatten
en nypa salt (går att utesluta)
stek i kokosolja

Pannkakor - hälsosamt alternativ
1 ägg
1 dl rismjöl
1/2 dl bovetemjöl
1/2 dl kokosmjöl
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
en nypa salt (går att utesluta)
en nypa vaniljpulver
1 msk agavesirap
stek i kokosolja

Förslag tillbehör
  • Kanel och agavesirap
  • Mixade bär (tina upp frysta och mixa)
  • Skivad banan och keso
God kväll!
Frida

Rosa energismoothie på utflykt

Promenad vid Delsjön, Göteborg
Smoothie är utmärkt att ta med utanför hemmet. Det går snabbt att blanda ihop och är smidigt att ta med. Ungarna gillar det. Och dessutom är det lätt att smyga ner mycket nyttigt. Smoothie är ett hälsosamt alternativ till den klassiska smörgåsen.

För att få en riktigt len och slät smoothie krävs en bra mixer. Vi har en Vitamix - otroligt bra livsinvestering. Det finns självklart mer prisvärda alternativ. Kan tipsa mer om detta i senare inlägg.

Rosa energismoothie
2-3 dl rödbetsjuice (Kung Markatta använde vi i detta fallet)
3 cm färsk ingefära
6 kvistar färsk grönkål
1 rött äpple
2 msk hampaprotein
1/2 citron

Vår son Felix fick också skivad banan och keso med kanel. Mycket populärt.

Skål!
Frida

tisdag 7 april 2015

Torkat kött


Så här gör ni enkelt torkat kött i ugnen. Det är otroligt gott att ha med sig som tilltugg i skog och mark eller tillsammans med en pilsner på altanen i solnegången. Håller otroligt länge. Jag har en bit liggande i kylen som jag torkade i höstas. Den är precis lika god nu som för ett halvår sen.
Detta behöver du:
Kött av nöt eller vilt.
Salt
Ev kryddning
Bomullssnöre el. dyl.
1. Blanda en saltlake med 1 dl. salt och en msk socker per liter vatten.
2. Skär köttet i ca. 3 cm tjocka skivor och låt dom ligga i saltlaken 1 dygn. Jag har provat med både fransyska och rostbiff med gott resultat. Köttet bör dock vara magert då fettränder och dylikt kan smaka lite mysko annars. Om det är fetare kött bör man också minska saltmängden då fett kött drar åt sig mer salt.
3. Sätt ugnsgallret högst upp i ugnen och en dropplåt längst ner.
4. Häng upp köttskivorna i gallret med bomullstråd eller liknande.
5. Sätt ugnen på 60 grader(kontrollera så och då med termometer). Har du varmluftsugn kan du ha luckan stängd, annars skall den stå lite på glänt.
6. Torka köttet i 24-30 timmar beroende på tjocklek. Klart !
Om man vill ha lite annan smak på köttet kan man krydda lagen med t.ex. chili, vitlök, ingefära eller tabasco.


Lycka till!
//Daniel