söndag 13 september 2015

Grillsås

Hej igen. Jo jag vet att vi går mot höst men det är ingen anledning att inte grilla!
Igår så grillade jag lite. det blev tjocka revben med torrrub, fläskfile, roastwurst sidfläsk och lite halloumi. Till detta ungsrostade jag lite rotfrukter med färska örter.
Jag stod just i begrepp att slänga ihop den klassiska bearnaisesåsen till men jag hade ingen dragon hemma. Fick då och där ett sug eftervitlökssås. Sagt och gjort jag gjorde en hittepåsås på samma grunder som en bearnaise.  Den blev grymt bra ihop med det grillade.

1.smält smör i en gryta(beroende på hur mycket smör du vill ha i men mellan 50-100g). Pressa i 2-5 vitlöksklyftor beroende på hur mycket du gillar vitlök samt en halv lime.
2. Ta en annan gryta eller en saucepanna, ha i två äggulor och vispa övermedelvärme på spisen(ofta behöver man inte vattenbad utan det funkar direkt i grytan). Vispa konstant tills det tjocknar.
3. Lyft av värmen fortsätt vispa och häll försiktigt i smöret. Lite till början sedan kan man ha i mer och mer.
4. Då man uppnått önskad konsistens så smaka av med salt, vitlök och lime.
5. Hade i lite torkad ramslök så såsen skulle se lite roligare ut.

Tips: om såsen skär sig så ha i lite kallt vatten och vispa upp den igen. Eller ha i en äggula till och vispa upp.

Lycka till!
//Daniel

torsdag 10 september 2015

Recension

Hej som jag tidigare berättat så har vi varit runt i Europa men även i Sverige med husvagnen i sommar. Wildos prylar har fungerat alldeles utmärkt.
Vattenflaskan/fältflaskan har vi haft med oss hela sommaren då det är viktigt att både vi och barnen får i sig vätska. Förutom att den är praktisk och barnen tycker att det är roligt att dricka så har vi märkt en annan fördel med flaskan..... Den är fantastiskt bra på att hålla kylan på vattnet. Antagligen på grund av att den är av något tjockare plast samt att den inte är genomskinlig som en mineralvattenflaska som inom en halvtimme når kokpunkt. Nu är det inte så att det går att jämföra med en termos eller liknande men det var en betydlig skillnad på temperaturen om man hade en Wildoflaska och en vanlig vattenflaska liggande på samma ställe under en dag.

John med den gröna Wildoflaskan vid Kullens fyr

Två flaskor pittoreskt uppställda i Epernay(Champange)

Med en sådan utsikt skulle jag också kunna tänka mig att vara vattenflaska.... i Moseldalen
En vanlig syn efter frukost.....

torsdag 27 augusti 2015

Grillspett med Örtpotatis

Grillspett
Köttfärs
ev. ägg
Spicemaster Tacokrydda efter tycke 
Salt
Blanda ihop och forma till på spetten.

ÖrtPotatis
Skär potatis i kuber ca 1x1cm
Smör
Dill
Salt
Vitpeppar
Lägg i Aluminium knytte och sedan direkt på elden.


På kortare tur har vi tagit med oss nerkyld köttfärs som vi kryddar ordentligt med favoritkrydda.
I detta fallet var det Ekologisk Tacokrydda från spicemaster som kryddkaret fylldes med tillsammans med salt och peppar.  De grillas på nerblötta spett eller på galler över öppen eld men kom ihåg att pressa färsen hårt (eller lägg i ett ägg om du har möjlighet) för att de inte ska trilla isär. Inte mycket svårare än att grilla korv.

Himmelsk efterrätt! Vad kan vara bättre?

måndag 24 augusti 2015

Semester

Semester, visst är det härligt!
Vi tog en tur med husvagnen.  genom Danmark,Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Luxemburg, Tyskland, Danmark och hem igen.  Totalt blev det 430 mil. Normandie var huvudmålet där vi stannade en vecka men Champagne och Moseldalen var inte så dåligt det heller. Under vår resa så har vi testat lite grejer från Wildo. Tallrikarna både djupa och grunda var jättebra att ha med sig. Förutom att de är lätta och stapelbara tyckte  barnen att det var roligt att ha olika färger på tallrikarna. Även de runda kåsorna användes flitigt av barnen i allt från att dricka saft i till att ha pärlor då man gjorde pärlplattor.... de funkar även bra att dricka kaffe i....

Här avnjuts en Pasta Carbonara i ett 35 gradigt Seeburg.

tisdag 19 maj 2015

Hej igen. För en vecka sedan så åkte jag och tre vänner ner till Bernkastel i Tyskland för tre dagar fyllda av vacker natur samt för att prova några av världens bästa halvtorra viner, nämligen riesling från Mosel och främst då mittelmosel. Riesling kanske en del tänker med viss avsmak, varför åker man till Tyskland på vinresa och inte till Frankrike eller Italien?
Låt mig då förklara att Riesling är mer än Blue Nun och liebfraumilch....
Och just i mellersta delen av Mosel i byarna kring Bernkastel finns några av de främsta lägena och producenterna. Just att Mosel som vindistrikt ligger såpass lång norrut gör att vinerna och främst då de halvtorra blir helt fantastiska med en sötma som balanseras upp av en syrlighet så de inte känns kvalmiga och söta utan bara upplevs som friska och goda. "det är ju som att drick kall honung" som en av oss utbrast under en av provningarna De gör bra torra viner med i Mosel men det gör man minst lika bra på andra ställen i världen.
En halvtorr riesling är också vågar jag påstå det mest allrounda vinet som finns. Det är svårt att hitta en maträtt som inte passar med en halvtorr riesling då den har så mycket smak. Jag har druckit riesling till både kött, fisk, desserter och förrätter. Våga prova!
Ett favoritrecept så här till sommaren är att grilla halverade havskräftor hastigt över stark värme, krydda med lite salt och citron. Inget mer, ingen aioli, vitlöksbröd eller annat tjafs som stör smakerna från havskräftorna, till detta passar en frisk kabinett eller ännu hellre en relativt ung spätlese...
Det fina med att Mosel ligger i Tyskland är att de har lagar och regler som styr hur man får tillverka sitt vin för att det skall få kallas qualitetswein. De har också olika klassifikationer på sina vin där de halvtorra(och uppåt i restsocker) delas in i kabinett, spätlese, auslese, bereenauslese, trockenbereenauslese och eiswein. Detta styrs av sockerhalten i musten och för att få kallas spätlese så måste man upp i en viss sockerhalt.
En bra riesling som finns på systembolaget är Reichsgraf von kesselstadt som har en Goldtröpfchen spätlese. (Goldtröpfchen är ett av de bättre lägerna i mittelmosel) Den har nummer 5801 i sortimentet.

Nog om detta, det känns som jag kan prata hur länge som helst om Rieslingviner.
Jag tog naturligtvis lite bilder som jag delar med mig om nedan. Är det något som vill ha tips om resa till Mosel eller om Rieslig så lämna en kommentar.
Vi kommer även att anordna en rieslingprovning i Sandared på nationaldagen 6/6 med start 15.00. Inga förkunskaper krävs förutom att man gillar gott vin och god mat! Låter det intressant så maila mig på ontifoten@hotmail.com




På provning hos dr H Thanisch

Utsikt från lägenheten i Bernkastel

På väg ner med cykel i Piesproter Goldtröpfchen

Piesport med goldtröpfchenläget i bakgrunden

Vinodlingarna är riktigt branta=bra viner. Här står vi i Ohligsbergsläget

Självklart hade vi vattenflaskor från Wildo med oss samt kåsor till kaffet.

Kaffepaus, Kokekaffe det är gott det!

Utsikt från borgen Landshut i Bernkastel.

lördag 18 april 2015

Supersnabb chiagröt

Chiagröt med hemmagjord yoghurt. Manuckabär, mandlar och valnötter samt gojjibär och kokos som strössel.
Få har nog undgått att missa superfröet chia. Och så användbart det är. Chiafröet sväller och bildar en gelé runt sig då de blötläggs. Vi brukar göra vår frukost-chiagröt på kvällen (en större sats som räcker och håller i tre dagar). Väldigt skönt och tidseffektivt att bara ställa fram och äta på morgonen. Den här chiagröten har vi ofta. Vi äter den tillsammans med frukt, bär, hemmagjord yoghurt eller smoothie. Lite fröer och torkad frukt brukar strösslas på. Här har vi den med vår hemmagjorda yoghurt (kan återkomma till den i ett annat inlägg).

Supersnabb chiagröt
1 dl havreflingor
2 dl vatten/havremjölk/mandelmjölk/kokosmjölk (vi väljer det vi har hemma eller känner oss sugna på)
1-2 msk chiafrön (det går fint att öka på mängden om man önskar)
2-3 msk sesamfrö (det går fint att öka på mängden om man önskar)
1 tsk agavesirap
en nypa vaniljpulver
(gott att blanda i frysta bär direkt i gröten)

Blanda ihop alla ingredienser på kvällen, ställ i kylen och ät på morgonen. Håller i ca 4 dagar. Går självklart att värma också, men det brukar vi inte göra (raw food)

Smaklig morgon, mellanmål eller kväll!
Frida

onsdag 15 april 2015

Pannkakor fritt från socker, vetemjöl och laktos


Alternativa pannkakor
Under helgen brukar vi tycka att det är mysigt med pannkakor till mellanmål eller frukost. Vi undviker gärna socker och vetemjöl i vår kost. Här är två bra recept. Pannkakorna håller ett par dagar i kylen dessutom.

Khanom krok - thailändska pannkakor
1 dl rismjöl (går att använda eller blanda med bovetemjöl)
1 1/2 dl kokosmjölk
1 1/2 del vatten
en nypa salt (går att utesluta)
stek i kokosolja

Pannkakor - hälsosamt alternativ
1 ägg
1 dl rismjöl
1/2 dl bovetemjöl
1/2 dl kokosmjöl
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
en nypa salt (går att utesluta)
en nypa vaniljpulver
1 msk agavesirap
stek i kokosolja

Förslag tillbehör
  • Kanel och agavesirap
  • Mixade bär (tina upp frysta och mixa)
  • Skivad banan och keso
God kväll!
Frida