tisdag 7 april 2015

Torkat kött


Så här gör ni enkelt torkat kött i ugnen. Det är otroligt gott att ha med sig som tilltugg i skog och mark eller tillsammans med en pilsner på altanen i solnegången. Håller otroligt länge. Jag har en bit liggande i kylen som jag torkade i höstas. Den är precis lika god nu som för ett halvår sen.
Detta behöver du:
Kött av nöt eller vilt.
Salt
Ev kryddning
Bomullssnöre el. dyl.
1. Blanda en saltlake med 1 dl. salt och en msk socker per liter vatten.
2. Skär köttet i ca. 3 cm tjocka skivor och låt dom ligga i saltlaken 1 dygn. Jag har provat med både fransyska och rostbiff med gott resultat. Köttet bör dock vara magert då fettränder och dylikt kan smaka lite mysko annars. Om det är fetare kött bör man också minska saltmängden då fett kött drar åt sig mer salt.
3. Sätt ugnsgallret högst upp i ugnen och en dropplåt längst ner.
4. Häng upp köttskivorna i gallret med bomullstråd eller liknande.
5. Sätt ugnen på 60 grader(kontrollera så och då med termometer). Har du varmluftsugn kan du ha luckan stängd, annars skall den stå lite på glänt.
6. Torka köttet i 24-30 timmar beroende på tjocklek. Klart !
Om man vill ha lite annan smak på köttet kan man krydda lagen med t.ex. chili, vitlök, ingefära eller tabasco.


Lycka till!
//Daniel

1 kommentar:

Anonym sa...

Ser nice ut!